Boekentips : Gelezen en aangeraden

Ben je op zoek naar een goed boek, hierbij een lijstje van mijn favoriete boeken :

Post voor mevrouw Bromley (Stefan Brijs)

Het is dit jaar (2014) 100 jaar geleden dat de Grote Oorlog uitbrak. Het moment bij uitstek om boeken te lezen omtrent dit thema. Ik kocht dit boek, een gesigneerd exemplaar overigens, al op de boekenbeurs van 2011. Net op 11/11/11.

11 november, weet je wel, ‘Wapenstilstand’, herdenkingsdag van het einde van WOI. Wat een toeval.

Het verhaal : John en Martin zijn twee jeugdvrienden. De ene vat zijn studies Engelse literatuur aan bij het uitbreken van de oorlog, de andere dient zich via een list aan als vrijwilliger in het Engelse leger. John ervaart voortdurend de druk van de gemeenschap om zich ook aan te dienen, wat hij dan uiteindelijk ook doet nadat een persoonlijk drama hem treft

Tonio (A.F.Th. van der Heijden)

Geen leuk thema maar wel hartverscheurend mooi geschreven. Een ode van een vader aan zijn overleden zoon. De auteur beschrijft het proces waar hij door moet na het overlijden van zijn zoon. Zijn zoon die om het leven komt na een ongeluk. Hij vertelt het verhaal doorspekt met mooie, heldere herinneringen aan die zoon. Een boek dat je echt moet gelezen hebben !

S.J. Watson : Voor ik ga slapen

Elke ochtend als Christine wakker wordt zijn haar herinneringen gewist. Haar geheugen is aangetast door een ernstig ongeluk. Steeds opnieuw moet iemand haar vertellen wie ze is. Hierdoor is ze volledig afhankelijk van haar man Ben, met wie ze al tweeëntwintig jaar getrouwd is. Dankzij haar dagboek, dat ze op advies van de dokter bijhoudt, ontdekt ze echter dat Ben haar niet alles vertelt.

Dit boek werd ook verfilmd ‘The American” met Nicole Kidman in de hoofdrol.

Twee Caravans (Marina Lewycka)
Aan de rand van de aardbeienvelden in het Engelse Kent staan twee caravans; daar wonen de aardbeienplukkers, seizoenarbeiders van wie de meeste uit Oos-Europa komen. In de ene caravan verblijven de mannen, in de andere de vrouwen. Alles verandert met de komst van een nieuwe plukster : Irina, een aantrekkelijk, wat hooghartig, maar ook naïef meisje uit de Oekraïne.

Een maatschappijkritisch en grappig boek.

Extreem Luid & Ongelooflijk Dichtbij (Jonathan Safran Foer) : Ik las het twee jaar geleden al op vakantie. het boek heeft me erg aangegrepen. Het verhaal wordt verteld door de negenjarige Oskar en is in de Ik-vorm geschreven. Oskar verloor zijn vader bij de aanslagen van 11 september. Hij raakt verwikkeld in een geheime zoektocht door New York, om het slot te vinden dat past bij een mysterieuze sleutel die van zijn vader is geweest. Zo probeert hij betekenis te geven aan diens dood.

Paula  (Isabel Allende) : Ik las dit boek 15 jaar geleden al . Het gaat over de levensgeschiedenis van de auteur.” Ze waakt eindeloze nachten aan het ziekbed van haar dochter, Paula. Ten prooi aan wanhoop en verdriet probeert zij tervergeefs contact met haar te krijgen maar Paula ligt in coma. Beroofd van haar geheugen doolt zij eenzaam rond in het duistere gebied tussen leven en dood. Isabel Allende besluit daarom haar het kostbaarste bezit te schenken dat zij heeft : haar herinneringen.”

De Weg (Cormac Mccarthy) : De achterflap : “Een man en zijn zoontje doorkruisen een verzngd Amerikaans landschap, bedekt met de as van een vergane wereld. Het enige wat hun rest is te overleven, en zich vast te houden aan de kostbare brokstukken van hun eigen menselijkheid. Ze zijn alles voor elkaar. De weg is een bespiegeling over de dunne scheidslijn tussen beschaving en woestenij, en over de alomvattende en soms beangstigende liefde die een kind voor zijn ouders voelt. Een ijzingwekkend meesterwerk.”

Zomerhuis met zwembad ( Herman Koch)

Wat zegt de achterflap : Huisarts Marc Schlosser heeft een fout begaan waardoor een van zijn patiënten, de beroemde acteur Ralph Meier, is overleden. Maar is het wel een medische fout? Marc had immers een rekening te vereffenen met zijn patiënt, die net iets te veel belangstelling toonde voor zijn vrouw Caroline. Of heeft het te maken met de gebeurtenissen in het zomerhuis waar het echtpaar Meier het gezin Schlosser had uitgenodigd ?

Wat ik er van vond : De auteur bouwt het verhaal langzaam op en pas tegen het einde van het boek kom je te weten hoe de vork in de steel zit. De opbouw is niet te langzaam of te langdradig, het is knap gedaan. Herman Koch kan ook goed beschrijven zonder langdradig te zijn of te gaan vervelen. Ik vind dit een goed boek.

 

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Boekentips : Gelezen en aangeraden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s