Start leesjaar

Ik begon 2021 met het lezen van Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld.
Hieronder kan je mijn recensie lezen.
Zoals de vorige jaren doe ik terug mee aan de Verbeelding Book Challenge. Mijn leeslijst kan je nalezen op de aparte pagina op mijn blog. Ik heb meteen een puntje kunnen afvinken met het lezen van dit boek.

Deze tweede roman van Rijneveld is geschreven vanuit het perspectief van de veearts. De veearts die ook al een rol kreeg in de debuutroman De avond is ongemak.
Opmerkelijk, in dat boek zegt de veearts over het meisje dat daar de verteller is : “Jij bent het mooiste meisje dat ik ooit zag. ” Het meisje is Jas, ze groeit op in een streng gereformeerd gezin op een boerderij. Het gezin rouwt om de dood van één van de kinderen. De ouders elk op hun manier daarbij hun andere kinderen uit het oog verliezend. De kinderen moeten in stilzwijgen zich zien te redden. Jas vlucht volledig in een obsessieve fantasiewereld.
Waarom opmerkelijk ? Het meisje van de boerderij – mijn lieve gunsteling – wordt in het zelfde vernoemde boek begeerd door de veearts.
In één trek, als een razende zonder adempauze, geen alinea’s, geen punten, volgen we de obsessie van de 49-jarige veearts voor het meisje. De getrouwde man, vader van 2 zonen is zelf blijven hangen in zijn puberteit. Hij kreeg niet de kans seksueel te experimenteren op 14-jarige leeftijd, te ontwikkelen en lijkt obsessief die tijd te willen inhalen wanneer hij verliefd wordt op het 14-jarige boerderijmeisje.
Het meisje zweeft tussen jongen en meisje in, verlangt een jongensgewei te hebben waarnaar Kurt, zoals ze de veearts inmiddels is gaan noemen naar Kurt Cobain, haar ook doet verlangen, uitdaagt en toont op velerlei manieren.
Zij vlucht in popliedjes, songteksten lijken voor haar geschreven, literaire werken, films en gesprekken met Hitler en Freud doorspekken haar fantasiewereld. Obsessie voor nine eleven.
Het boek slingert je mee tussen walging voor het misbruik en nieuwsgierigheid naar wat komen gaat. Het doet je twijfelen: moet ik dit lezen , net zoals ik dat had bij het lezen van Lolita van Nabokov.
Het maakt jammer genoeg deel uit van onze maatschappij. Ja er moet dus over geschreven worden en ja het moet gelezen worden. Auteurs als Rijneveld geven taal aan deze verschrikkingen, geven het een plaats in onze literatuur. Rijneveld deelde in haar jonge leven zelf in de klappen, ze verloor een broertje, ze werd misbruikt door een docent. Kampte met een eetstoornis en zweeft zelf tussen vrouw- en man zijn. Het dient te worden verteld.

Waardering: 4 uit 5.

Mijn Lieve gunsteling
Marieke Lucas Rijneveld
uitgegeven bij AtlasContact

Een gedachte over “Start leesjaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s