De boeken van 2019 deel 2

Hallo,

Hierbij deel 2 van de door mij en naar mijn mening de beste boeken die ik las in 2019.

PATRICIA van Peter Terrin
Patricia
We bespraken dit boek dit najaar in de leeskring. Het stond sowieso op mijn te lezen lijst. Een week na de bespreking kwam de auteur zelf naar Pelt dat gaf het lezen van dit boek een extra dimensie.
Waar gaat het over : Astrid is een succesvolle eventmanager van negenendertig. Juist wanneer haar baan en het moederschap haar even te veel worden, valt haar iPhone in het bad van haar zoontje. Voor de buitenwereld, die haar voortdurend opeist, is ze plots onbereikbaar, als van de aardbol
verdwenen. Ze doet het ondenkbare: ze loopt het huis uit, start haar auto en rijdt weg uit de villawijk.
Op de snelweg komt ze bij haar positieven en wordt ze bevangen door paniek. Ze haast zich terug, voordat haar vijfjarige zoontje Louis iets overkomt. Maar wanneer de auto van haar man David onverwacht voor het huis blijkt te staan, durft ze zich niet te vertonen. Vanaf dat moment zoekt ze angstvallig een weg terug naar haar eigen leven.
Patricia is een fascinerende roman die de lezer van begin tot eind in spanning houdt. In beheerste zinnen vertelt Peter Terrin over een vrouw in crisis, die alles wat ze over zichzelf meende te weten in twijfel moet trekken.
Dit schreef ik erover op Goodreads :  Wat een goed boek ! Het bestaat uit twee delen waarin het tweede deel alles doet veranderen. Er ontstaat een twist met het eerste deel. De auteur laat ruimte aan de lezer om voor zichzelf uit te maken wie is de Ik-figuur nu eigenlijk. Wat is er gebeurd ? En is er eigenlijk wel iets gebeurd? Het boek geeft veel om als lezer toch tot een antwoord te komen op de bovengestelde vragen zonder letterlijk te vertellen wat nu de waarheid is. Maar daarom moet je het met aandacht lezen en misschien nog eens opnieuw lezen.
Knap werk !  5*

DE BEKEERLINGE van Stefan Hertmans
De Bekeerlinge

Hier gaat het over :  In een klein dorp in de Provence wordt sinds mensenheugenis over een pogrom en een verborgen schat gesproken. Eind negentiende eeuw vindt men in een synagoge in Caïro een hoeveelheid opzienbarende joodse documenten. Stefan Hertmans ontdekt de sporen van een voorname christelijke jonkvrouw uit de elfde eeuw, die haar leven vergooide uit liefde voor een joodse jongen. Hij gaat letterlijk achter deze vrouw aan, die samen met haar verboden liefde op de vlucht slaat en een duizelingwekkende tocht aflegt, opgejaagd door alles en iedereen.
Stefan Hertmans baseerde zich voor De bekeerlinge op historische bronnen. Dat brengt hem in een chaotische wereld van passie, haat, liefde en dood, en voert hem uiteindelijk van Caïro terug naar het kleine Provençaalse dorp, waar hij sinds decennia thuis is.

Dit schreef ik erover op Goodreads : 

In “De bekeerlinge” reist Stefan Hertmans een tot het Jodendom bekeerde jonge vrouw uit de elfde eeuw die op de vlucht was, achterna. Hertmans kwam tot het vertellen van dit verhaal nadat hij ontdekt dat het Provençaals dorpje waar hij woont en schrijft opduikt in een elfde-eeuws document.
Hij wisselt het verhaal af tussen de vlucht en zoektocht van de bekeerlinge en zijn eigen reis en onderzoek. Door dit laatste te verweven vertelt hij ook een persoonlijk verhaal.
Door zich in te leven in de situatie van de vluchtelinge bedacht hij haar geschiedenis op zeer aannemelijke manier. Daarbij schetst hij ook een aantal historische feiten van 1000 jaar geleden zoals het ontstaan van de kruistochten, de positie van de Joden, het dagelijkse leven.
Het verhaal heeft veel raakpunten met de huidige vluchtelingencrisis.

Dit is een zeer goed boek dat ieder liefhebber van historische romans niet mag vergeten te lezen.

4*

DE ACHTSTE DAG van Annemarie Haverkamp
Achtste dag
Hier gaat het over :  In een verlaten grenslandschap aan een rivier woont timmerman Egbert met zijn gehandicapte zoon Adam, voor wie hij alleen de zorg draagt nadat zijn vrouw Emma is overleden. Wanneer Egbert hoort dat hij nog maar kort te leven heeft, moet hij noodgedwongen nadenken over de toekomst van zijn zoon. Adam is volledig van hem afhankelijk, en Egbert heeft zijn vrouw beloofd hem nooit alleen te laten. Als hij tegen beter weten in de opdracht aanneemt om een houten trap te maken, geeft hij zichzelf zeven dagen de tijd om een beslissing te nemen over hun lot.
Wat ik erover schreef op Goodreads :  Een vlot lezend boekje dat tot nadenken stemt. Als je tijd hebt lees je het in een dag uit.
Subtiel bouwt de auteur een spanning op. Het verhaal nam mij direct mee, je weet van in het begin waarmee de hoofdpersoon worstelt maar brengt hij zijn plan tot uitvoering ?
Een verrassend open einde waarmee je als lezer je nog blijft afvragen, ….. .

“Statistisch gezien was de kans vast honderd procent dat je tegenslag te verwerken kreeg in het leven, maar sommigen kregen wel een onevenredig grote portie. De Kwellingen van Adam en Emma hadden hem bij de wortels beschadigd. (…) Nu was er een ziekte in hem geslopen die zijn stam deed splijten.”

5*

WEG MET EDDY BELLEGUEULE van Eduard Louis
Weg met Eddy
Waar gaat het over :  Eddy Bellegueule groeit op in een grofgebekt arbeidersgezin in Picardië, maar lijkt in niets op de kinderen in zijn omgeving. Zijn houding, tongval en verfijnde aard bezorgen hem evenveel vernederingen van zijn klasgenootjes als van zijn alcoholistische vader en zijn weerbarstige moeder. Nog voor hij de minste begeerte voelt, gaat men ervan uit dat hij homoseksueel is. Eddy slaagt er uiteindelijk in zich los te rukken uit zijn wrede, verstikkende milieu en gaat tijdens zijn theaterstudie in Amiens op zoek naar zichzelf en zijn plaats in de maatschappij.Weg met Eddy Bellegueule is een onweerstaanbare autobiografische roman over een jongen die voor zichzelf opkomt. Hard, snel, ontroerend, aangrijpend: dit grootse debuut laat je niet los. Het is in Frankrijk het succes van 2014 en is nu al een mijlpaal in de letteren.
Ik schreef erover op Goodreads :  Een autobiografisch boek waarin de Franse auteur afrekent met zijn jeugd. Een jeugd in armoede en geweld. Hij vecht tegen zijn homoseksuele geaardheid want in het milieu waarin hij opgroeit is geen plaats voor “mietjes”. Tot hij de kans krijgt en deze ook grijpt om weg te vluchten door naar het Lyceum te gaan in een provinciestad. Hij gaat op internaat en werkt aan zijn toekomst.
Knap werk van deze jonge man. Het doet me denken aan onze Vlaamse auteur Dimitri Verhulst die in De Helaasheid der dingen ook afrekende met het milieu waarin hij opgroeide en ook een succesvolle schrijver werd.

4*

3 gedachtes over “De boeken van 2019 deel 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s