De boeken van 2019 deel 1

Hallo,
In 2019 las ik 28 boeken. Geen top jaar maar voor mijn doen toch geen slecht leesjaar.
Ik haal hier de beste boeken aan die ik vorig jaar las. Ik splits het op in drie blogberichten.

Ik begon het leesjaar 2019 met HET HUIS VAN DE NAMEN van Colm Toibin
Huis namen
We bespraken dit boek in de leeskring van de bibliotheek van Pelt.
Geen makkelijk boek maar het heeft mij wat bijgebracht over de Griekse Mythologie waar ik niet zoveel van af weet.
Hier gaat het over : Klytaimnestra heeft veel moeten doorstaan. Haar man heeft haar kind, haar mooie oudste dochter, geofferd aan de goden, en zij heeft hem niet kunnen tegenhouden. Hoe kan ze dit ooit te boven komen? En hoe zullen haar andere twee kinderen reageren op deze ontwrichtende gebeurtenis? Eén ding neemt ze zich voor: haar man zal dit met de dood moeten bekopen.

Dit schreef ik er over op Goodreads :
Een boek dat ik spontaan niet zou uitkiezen om te lezen. Volgende week bespreken we het in de leeskring en zo kwam ik bij het boek. Maar ik ben heel blij dat ik het gelezen heb.
Het heeft mij veel bijgebracht over de Griekse mythologie. Ik ben niet “klassiek” geschoold, ik kreeg enkel Latijn en een beetje Grieks in het eerste jaar en dat maakt dat mijn educatie op andere vlakken werd uitgebouwd i.p.v. een uitgebreide kennis over de Griekse mythologie. Ik ken er wel iets van natuurlijk want in de lessen Nederlands kwamen de Griekse tragedies ook aan bod.
In zijn dankwoord schrijft de auteur dat de roman grotendeels aan zijn verbeelding is ontsproten en geen bron heeft in welke tekst dan ook. Veel van de gebeurtenissen en sommige personages in Het huis van de namen komen zelfs niet voor in eerdere versies van dit verhaal. De hoofdpersonen –
Klytaimnestra, Agamemnon, Iphigeneia, Elektra en Orestes – en de opbouw van het verhaal zijn ontleend aan De oresteia van Aichylos, Elktra van Sophocles en aan Elektra, Orestes en Iphigeneia in Aulis van Euripides.
Het basisverhaal : Agamemnon offert zijn oudste dochter omdat zijn veldtocht tegen Troje anders niet kan doorgaan. Tijdens zijn afwezigheid begint zijn vrouw Klytaimnestra een verhouding met f Aigisthos, en wanneer Agamemnon na tien jaar thuiskomt, in het gezelschap van de Trojaanse prinses Kassandra, zijn oorlogstrofee, wordt dit tweetal door Klytaimnestra gedood. Dochter Elektra kan de nieuwe constellatie niet accepteren, maar is als jonge vrouw machteloos. Pas wanneer haar broer Orestes, die in het buitenland is opgegroeid, incognito terugkeert, keren de kansen. In samenspraak met Elektra doodt Orestes zijn moeder en haar minnaar. Voor hem heeft dat echter ernstige consequenties, want hij wordt achtervolgd door demonen die hem inwrijven dat er niets ergers is dan je moeder te doden.
Een citaat uit een recensie over dit boek van Piet Gerbrandy uit De Groene Amsterdammer van 4/10/2017
“Omdat de Griekse tragedies psychologisch gezien vaak enigszins onbestemd zijn, hebben regisseurs, acteurs en cineasten alle ruimte om de motieven van de personages in te vullen. Maar de meest geëigende vorm om dat te doen is de roman, omdat dit genre de gelegenheid geeft gedachten, dromen en visioenen te beschrijven.”
Wel en Colm Toibin is daar goed in geslaagd om een mooi boek te schrijven met het basisverhaal als vertrekpunt.

Een aanrader ! 4*

LAM debuutroman van Hannelore Bedert
Lam
Hier gaat het over : Lucia is zes wanneer haar moeder een winkel binnenstapt en niet meer naar buiten komt. Niemand weet waar ze heen is, niemand beantwoordt welke vraag dan ook. De verdwijning zorgt voor een oorverdovende stilte in huis en de afwezigheid van haar moeder trekt een donkere streep door het leven van zowel Lucia als haar vader. De eenzaamheid thuis en op school, het verlangen naar een moederfiguur en de onmacht van haar vader drijven Lucia als jonge vrouw uiteindelijk het dorp uit.
Meer dan tien jaar later leidt Lucia een chaotisch leven in de stad, het verleden lijkt begraven en vergeten. Tot ze telefoon krijgt. Het lijk van haar vader is gevonden. Tegen haar zin keert Lucia terug naar het dorp dat ze ooit bewust de rug toekeerde, terug naar het ouderlijk huis, waar ze terechtkomt in haar vaders best bewaarde geheim.

Wat een debuut ! Een aanrader voor wie graag een boek van eigen bodem lees in onze mooie Nederlandse taal ! 4*

CECILE en  ELSA : STRIJDBARE FREULES van Elisabeth Leijnse, een Biografie
Cécile en Elsa
Hier gaat het over : Twee zussen, dochters van het progressieve aristocratengezin De Jong van Beek en Donk, groeien op als freules én als strijdbare vrouwen.
Cécile (1866-1944) trouwt met de steenrijke Haagse projectontwikkelaar Adriaan Goekoop. In plaats van ondernemersvrouw wordt ze de schrijfster van de immens succesvolle feministische roman Hilda van Suylenburg (1897) en presidente van de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid (1898). Als de tentoonstelling haar deuren sluit, wordt Cécile door haar man het huis uit gestuurd.
Elsa (1868-1939) huwt geen geld maar genialiteit: de componist Alphons Diepenbrock. In Amsterdam vestigt ze de eerste privépraktijk voor logopedie. Haar huwelijk houdt stand door haar trouw aan een man die zijn vrouw niet kan beminnen zolang zijn moeder leeft, en die daarna voor verleidingen bezwijkt.
De zusters, in hun jeugd innig verbonden, maken elkaar in het volwassen leven bittere verwijten over hun keuzes.

Dit schreef ik op Goodreads : Zeer interessante biografie. Wat een leven hebben deze zussen gehad. Ze stonden op de barricades voor meer onafhankelijkheid van de vrouw. Leefden in twee eeuwen, twee wereldoorlogen,… . Een dikke kluif maar het lezen waard ! Leuk detail , ik heb drie voornamen mijn eerste twee zijn Els, Cécile.
4*

DE BUITENJONGEN van Paolo Cognetti
4 boeken kregen van mij 5*, dit is er één van
De buitenjongen
Hier gaat het over : De hoofdpersoon van De buitenjongen is een eenzame man van in de dertig. Zijn leven in Milaan is vastgelopen en hij mist de bergen van zijn jeugd, waar hij al tien jaar niet meer is geweest. Daarom besluit hij een hut te huren op tweeduizend meter hoogte en een paar maanden lang te leven op een manier waar hij vroeger stiekem van droomde: zielsalleen, omringd door wat dieren en zijn favoriete boeken. Het leven in de bergen is eenvoudig, hij hakt hout, legt een tuin aan, maakt vuur. En langzamerhand sterkt hij aan en herontdekt hij wat hij in de loop der jaren was verloren. Wekenlang ziet hij niemand, tot er ineens toch een gestalte opdoemt.

De buitenjongen is een filosofische roman over de schoonheid van eenzaamheid, vriendschap, onze band met de natuur en met familie, en vormt een logisch geheel met de bestseller De acht bergen.

 

Wat ik er van vond : Ook dit boek vond ik heel mooi na vorig jaar reeds De Acht bergen te hebben gelezen van dezelfde auteur, een boek dat mij ook 5* waard was.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s