Boekentip Kongokorset

Hallo,

Vandaag wil ik het boek Kongokorset van Herlinde Leyssens extra in de kijker zetten. Het boek verscheen midden juni 2018, ik las het tijdens mijn vakantie in augustus 2018.

Kongokorset
Het is een historische roman en is één van de beste boeken die ik las in 2018.
De auteur Herlinde Leyssens houdt ook lezingen. Ik hield het al een tijdje in het oog wanneer ze in de buurt zou zijn en vandaag had ik de kans om haar te ontmoeten tijdens een ontbijtmoment in de bibliotheek van Bilzen.
“In de buurt” neem ik als ruim begrip, binnen dezelfde provincie alwaar ik woon, toch een uur rijden.

De lezing was uiterst interessant. Niet alleen voor wie het boek al gelezen heeft ook voor diegenen die het nog niet lazen. Zij zijn nu vast enthousiast om het boek te lezen.

kongokorset scherm

De auteur vertelt het verhaal van Gabrielle Deman een vrouw die echt geleefd heeft. Zij was  aan het begin van de vorige eeuw een prille twintiger  en had een droom die ze vastberaden  waar wou maken.
Net als Gabrielle Deman is Herlinde (ik ben zo vrij de voornaam van de auteur te gebruiken alsof we  vriendinnen zijn 🙂  ) een sterke vrouw. Zij had als kind de droom om schrijfster te worden . Tussen haar 45e en 50e jaar heeft ze die droom waargemaakt. Ze volgde een schrijverscursus aan de schrijversacademie, en met een beetje lef en durf bood ze haar manuscript op een originele manier aan, haar droom werd werkelijkheid, haar boek werd gepubliceerd.

afbeeldingen van Gabrielle Deman in Kongo/ Auteur Herlinde Leyssens met haar boek

Hoe kwam Herlinde bij Gabrielle terecht. Herlinde kocht in 2004 samen met haar man een prachtig herenhuis dat werd gebouwd in 1904. Zo een huis straalt geschiedenis uit en Herlinde werd geïnspireerd om een historische roman te gaan schrijven omtrent de vrouwen die gedurende die 100 jaren dat  huis hebben bewoond. Het huis werd gebouwd in opdracht van een vice-gouverneur van  Congo . Ze vond weinig informatie terug. Ze  besloot informatie in te winnen bij het Afrika museum in Tervuren over andere vrouwen uit die tijd in relatie met Congo en kreeg een doos vol archiefmateriaal van Gabrielle Deman. Gabrielle is de eerste blanke vrouw die Congo-vrijstaat weet te doorkruisen.
Gabrielle groeit op in het Brussel van 1900 tussen de kunstenaarsvrienden van haar vader Edmond, uitgever en boekhandelaar. Velen van hen krijgen ook een rol in het boek naast nog een aantal andere historische figuren. De entourage van Gabrielle in Congo  is een samenstelling van de auteur zelf aan de hand van informatie omtrent figuren die in de dagboeken en brieven terug te vinden zijn. De rest is ontsproten uit de fantasie van de auteur tot een aangenaam en lezenswaardig verhaal.
Het gaat over ons koloniaal verleden, over een sterke vrouw, over een vrouw die haar plaats afdwingt, een vrouw die haar droom wil verwezelijken, een vrouw die geschiedenis wil schrijven en daarin is geslaagd.
Je leest het allemaal in het boek.

kongokorset 2

Intussen heeft Herlinde het ondernemerschap vaarwel gezegd om zich volledig aan het schrijven te kunnen wijden. Voorheen heeft ze een architectenbureau en feestzaal gerund. Bewonderenswaardig vind ik dat om toch ook haar droom na te jagen en waar te maken. Ze is bezig aan een vervolg op dit boek, het boek gaat Moederzielen heten. Vol ongeduld kijk ik uit om het vervolg te kennen van het leven van Gabrielle Deman na haar terugkeer uit Congo. Gabrielle die het voorrecht had heel wat kunstenaars persoonlijk te kennen alsook andere sterke kunstenaarsvrouwen/schrijfsters zoals o.a. Colette. Het valt allemaal te lezen in het boek.

Er komt nog een vervolg op dit blogbericht, over de bibliotheek waar de lezing plaatsvond. Ook zeer de moeite waard, daarom een apart bericht waardig.

KongoKorset Herlinde Leyssens, verscheen bij Uitgeverij Vrijdag.

Lieve groetjes,

CreativEls

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s