Gezond, vegan en wat magie.

Hallo,

trio gewoon gezond

Sinds enkel weken heb ik een interessant boek in mijn bezit met (h)eerlijke, makkelijke recepten : gewoon GEZOND.
Er staan ook wat recepten in voor hummus en spreads, met andere woorden gezond broodbeleg. Ik wil al langer zelf eens hummus maken maar het was er nog niet van gekomen. Er belandde al vaak een potje uit de supermarkt in mijn koelkast, dat wel.
Toen ik gisteren in de bib een nieuw boek zag liggen met alleen maar recepten voor hummus, spreads en dips ontleende ik dat meteen. Bleek dat ik de eerste was die het boek leende.

spiksplinternieuw
Met alle ingrediënten in huis ging ik aan de slag, ik maakte hummus, een paprikaspread en een bietenbonenspread.
trio Spread Hummus
De gemaakte hoeveelheden zijn groter, voor de foto deed ik een kleine hoeveelheid in lieflijke potjes.
De paprikaspread is wat lopend uitgedraaid, dus die heb ik op mijn toast gemengd met wat hummus. De bietenbonenspread proeft zoet.
Lekker, eens wat anders en het voldoet helemaal aan wat nu in is, Vegan. Dat laatste moet je lezen met een knipoog want ik doe niet specifiek mee aan die hype, ik ben een alleseter, dus ik eet ook Vegan.
Het recept van de hummus en bietenbonenspread kan je terugvinden in dit boek :
Gewoon gezond
Het recept van de paprikaspread vond ik in dit boek :
Hummus CV.indd

Met het kookvocht  (aquafaba) van de kikkererwten die je voor hummus gebruikt kan je aan magie doen. Je kan er een vegan alternatief voor stijfgeklopt eiwit mee maken. Ik gebruikte voorgekookte kikkererwten, een potje biologische kikkerwten van Colruyt. Dus je gebruikt dan het vocht dat in de pot zit. Ik kwam het recept bij haar tegen en moest dit echt zelf ook eens uitproberen. Alleen ik had geen donkere chocolade in huis om er ook een chocomousse mee te maken.  Ik smolt dan wat Karamel paaseieren maar dat draaide wat te zoet uit naar mijn smaak. Volgende keer toch donkere chocolade voorzien.
Alleen bij mij bleken 10 minuten in de keukenrobot niet voldoende om tot een schuim te komen, bij mij draaide het uit op 20min. Maar het is gelukt en de smaak valt goed mee.
Het kookvocht  heet trouwens : aquafaba. Ook met kookvocht van andere bonen zou het werken, zo zou de smaak met kookvocht van witte bonen neutraler zijn. Een vegan oplossing voor wie geen ei, eiwit mag of wil eten en toch van chocomousse houdt.

aquafaba

Lieve groetjes,

CreativEls

 

4 gedachtes over “Gezond, vegan en wat magie.

 1. Wat tof om te lezen. Ik ben ook aan het uit proberen wat meer vegan te eten. Hummus maken we al jaren zelf 😉 Ik ga zeker eens kijken in de bib voor de boeken. Merci voor de tip!

  Like

 2. Noodgedwongen (allergieën, intoleranties) eet ik al jaren ‘anders’. En vegan voldoet meestal aan mijn strenge dieetlijst. Ondanks het feit dat het inderdaad wat ‘gehypet’ wordt, ben ik altijd blij als meer mensen ontdekken wat puur eten is!
  De aquafaba probeerde ik ook al. Vond het een beetje te zout van smaak, maar gebruikte toen erg donkere chocolade zonder enige vorm van suiker. Misschien probeer ik het nog eens met wat stevia erbij.
  Veel kookplezier nog!

  Like

  • Ja ik begrijp dat je door allergieën niet anders kan dan je voeding aanpassen. Ik wil daar zeker niet lichtzinnig over doen. Maar ik wil mij hier meer in verdiepen vanuit gezondheidsoverweging en alternatieven leren kennen voor het klassieke broodbeleg. Niet omdat het nu een hype is. Vooral omdat het inderdaad puur eten is, zonder toevoegingen. Het voordeel van de hype is voor jou nu misschien wel dat je op die manier waarschijnlijk veel lekkers en nieuws ontdekt. Bedankt voor jouw reactie.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s