D.I.Y hoestdrankje

Hallo,

Jaja, we hebben hier zelfs een selfmade huisapotheekje.

Ik ben lid van Femma (klik hier),’ de eigentijdse en eigenzinnige vrouwenorganisatie met een duidelijke visie op mens en samenleving.’
10 keer per jaar krijg je dan ook een magazine in de bus. Lobke van Leuke Wereld (klik) schrijft als freelance journaliste voor dit magazine. Onlangs kregen we een speciaal themanummer (Praktische school) van het magazine waar naast alle toffe, nieuwe activiteiten ook een aantal D.I.Y-tips en interessante artikels vermeld staan. Artikels en tips die aansluiten bij het nieuwe activiteitenaanbod.

Er staat een artikel in met als titel RAMMENAS tegen de hoest. De jongste hier in huis heeft sinds enkele dagen een hoestje. Ik winkel wekelijks in de Colruyt waar ze een hoekje hebben in de koelkamer met ‘vergeten groenten’. Je vindt er pastinaak, koolrabi, aardpeer en jawel ook rammenas.
Dus dat hoestdrankje wilde ik wel eens uitproberen.

Rammenas is een wortel en de smaak is vergelijkbaar met radijs maar wel sterker. Naast vitamines C, B1, B2 bevat het ook mineralen. Het bevat calcium, ijzer, natrium, kalium, fosfor, magnesium, koper en zink.

De voordelen van rammenas :
* het is een laagcalorische groente
*het werkt versterkend en zuiverend voor gal, lever en luchtwegen
*de pikante smaak veroorzaakt speekselvorming en wekt een gezondere eetlust, een betere klierwerking en gemakkelijkere vertering op
*het versterkt de doorbloeding en prikkelt het slijmvlies
*het tandvlees wordt versterkt door op rammenas te kauwen
*rammenassap en -siroop een middel tegen aanhoudende hoest

Hoe maak je het ? :
Schil de rammenas. Vul een diep bord met schijfjes rammenas, strooi er honing of bruine suiker over en zet er een ander bord bovenop. Laat 24 uren trekken, zeef en doe de inhoud in een flesje dat vooraf goed gereinigd is en in kokend water gesteriliseerd. Op een donkere plaats bewaren. Het is slechts beperkt houdbaar, direct verbruiken, dus. Kinderen geef je driemaal daags een theelepel, een volwassene driemaal een eetlepel per dag.

Het sapje dat ik maakte  en je hier op de foto ziet is van 1 rammenas. Ik gebruikte honing. En zoonlief vindt het geen vies hoestdrankje.

Tip : klik op de foto, dan zie je hem beter

Nu nog eens receptjes zoeken om rammenas als groente klaar te maken.

Ik kocht vandaag ook een nieuw kookboek.

Alle recepten zijn voedeselzandloperproof, meestal gluten -en lactosevrij.

Wil je weten hoe het met mijn challenge van deze maand gaat uit mijn vorig bericht ? Ga er effie een kijkje nemen, dan zie je wat er is afgevinkt.

Lieve groetjes,

CreativEls

Een gedachte over “D.I.Y hoestdrankje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s